Tuesday, February 10, 2015

Tahun Melawat Blog | Hello Februari 2015

Assalamualaikum w.b.t...
~~jawab ok walaupun intro macam boring jak nak..ok fine aku pun jak yang baca nya

Syukur alhamdulillah ingat juak aku balit dengan password blog ku pun cun cun bukak taun 2015 ya pun bulan duak bok ingatan ya datang..lelah merah sel-sel otak tanpa gagal nak memikirkan kata kunci apa special dipakei zaman nyetat enjen dolok..babo juak dah aku duhal...

Fuhhh..malasku nak madah ni nya sik..umor dah makin kacak jak nombor nya..happy belated birthday lah untuk ku pun..tapi apa kenak dirik tuk maseh rasa macam belom nak rupa ke no ya kah?#/!*
Happy 30th birthday to me!!🎂 yihhaaaa!!

Nak best nya tek nak..nak madah ajak lah jangan sik madah kata urang kelak..saat naip karangan tok nak..aku dah setaun enam bulan trensfer ke sibo..yahhh best nakkk!! bekepit balit debah ketiak mak aku selepas peristiwa jantong rasa nak ruboh driving kedak orang gila pecut pulang sambil betangisan sepanjang jalan time kampong hangus terok June 2013 dolok..

Alhamdulillah Allah nang maha berkuasa time ya aku nang beserah redha jak apa yang belaku,sepanjang pejalanan pulang macam macam bemain dalam pikiran aku hanya mampu baca ayat Kursi jak berdoa supaya angin berubah arah supaya x kenak rumah yang selang 3 buah jak agik..setengah jalan abang no 2 telepon madah rumah sik kenak..aie makin laju d gohed kereta gak nyawa maok kinek kinek sampe..bukan nya apa embak nyawa gak bok sedar penakut driving sorang dirik ari dah bahari nak gelap..ada aku tuk di tumpang dak semandin kelak..jangkak maghrib juak aku sampe..aho aho 2 jam lebih driving time ya..syukur gilak gilak semua mojor joros tapi abis juak lah segala dak lori kereta nak lambat kenak sumpah..ahaha

Bila di kenang-kenang balit kak dengar cerita dak adik, wa laki, kazen kazen time api marak ya..baruk kuat dan teguh benar kepercayaan dengan kelebihan kekuatan Ayatul Kursi..
Jangkak api marak dengan angin kuat menuju ke belah kmkorg api macam nak nerkam rumah, sidak kazen kazen ada orang alim alim juak yang baruk pulang dari semayang asar di masjid melaong azan dari belah rumah kmkorg dengan ayat Kursi bekali kali..time ya sidak nampak angin dengan api automatik berubah arah..dengan wa laki aku yg dah uzor sik berapa terang mata bejalan tetap juak tegoh nak ngabis asar dengan doa ayat Kursi nya di rumah sedangkan api sejengkal agik nak jilat rumah..bak kata nya pun tawakal ajak mun Allah nak narit nyawa nya d tikar semayang time ya...Subhanallah...Allah benar-benar sayang dengan kmk orang..

Ngantok indah mata embak beloya...esok jak nyambong gik..tapi mcm dah abis cerita nak..lekak ya dapat trensfer 2 3 ari dekat nak raya..lelak raya chow dari bintulu..tinggal kenangan 6 taun di sinun di tanjong batu..tapi saban taun mala tekenang kenang..pait sikit manis segala..part manis banyak lah..sebab mala ningas bintulu manis lah pia nak..ahaha

Kakya tek..aku dah setaun lebih di sibo tok yang xpat tapok adalah aku dah GEMOKKK !!! 
Bencikkk..stres aku..tapi keja ajak kakya lupak balit..adeh..deh..deh...

Udah lah eh...bah..kbai


Wednesday, February 20, 2013

Oh Patah hatiku

KAU TIDAK SEPERTI DULU
YANG KU KENALI DULU
RUPA HILANG SERI
MANAKAH MANISNYA

KAU TIDAK SEPERTI DULU

YANG KU KENALI DULU
MADAH TAK BERLAGU
MANAKAH GIRANGNYA

PATAH HATI

JANGAN TERDAMPAR SEPI
JANGAN TERSUNGKUR MATI
PATAH HATI
JANGAN LEBURKAN MIMPI
JANGAN MEMAKAN DIRI

BUKANKAH TUHAN CIPTAKAN MALAM

UNTUK BERADU MENANTI SIANG
BUKANKAH TUHAN TITISKAN HUJAN
MENANTI LIMPAH KEMARAU PANJANG
  ** Saujana -  Patah Hati
 
Assalamualaikum...eheee sungguh lamak sik berupdate dan sungguh lamak sikda me time untuk ngerepak di situk..actually now tengah nite duty..so tercuri masa ke sitok..
 
ehh..pakenak blagu patah hati ya..adoh nang tengah patah hati patah sayap patah semuanya..sikda yang tinggal..sayu jak bunyi..but life must go on..mala jak hehh boring ku isu nak sama..ney lah gaya nya..baruk nak buka kembali hati,tanamkan kepercayaan buang pikiran negatif akhernya d khianati juak..tok sik alang-alang bila jumpa org yang bijak menyimpan rahsia dan manis kata-kata rupanya adohh malu nak nyebut....simpang malaikat 44 knak orang macam ya agik...sungguh kita tek berhati-hati termakan hati..dah pun termakan...

Perasaan jerak dah menguasai diri rasa nak udah-udah jak mikir..tapi fitrah maknusia hidup berkasih sayang sikpat nak d buang..nak ku madah milih tek..milih lah juak nak..dah olahan sik nentu gaya ya sik juak rindok nak mikir nya..mala jak lom nak sama line d temu..dah ckit nak jadi spark nya klak alu ada jak masalah nya timbol ujong cerita..belom masa nya lah ya..kelak-kelak gik lah mikirnya..ajap nyawaku seketika.
 
ehhh iboh jerak dolok..in sha Allah ada jalan nya...saja jak aku nak patah patahan..kedong sikda pakei loya hahahaha mudahan juak ada rezeki aku esok lusak,muncol tanpa di duga...nyambong keturunan....aminnn oi...
 

     Anak buah nak macam-macam olahan..sungguh sik patah hati lekak nangga olahan cdak tok.. :)


 
wassalam.

Saturday, September 8, 2012

Syawal yang bermakna tek konok

Assalamualaikum..rasanya maseh sempat gik nak mengucapkan selamat hari raya aidilfitri..ada berbaki seminggu gik kita dalam bulan syawal tok..apalah kinek tok sangat lambat enjen nak ngepos di blog..hoho..ampun..
Raya kali tok adalah sangat best dah meriah sebab semua saudara mara balit..bukan senang nak ngedjust masa mcm tok..anak-anak buah pun semua dah bujang & dara..manis-manis sekali..bukan nak madah apa syawal tok semua yang beperang kembali bedamai..mata pun sejok nangga walaupun maseh terkesan dihati..yala nak bukan nyaman nak muang barang yg dah lamak jadi belulang..tapi famly is famly biar jaik mcmne pun..udah-udah dah salam-salam maap maap...
Then,eceee speaking aku lok..di hujung ramadan & masok syawal juak la abang ku dapat keja dah..alhamdulillah..kepak nyawa ku nangga nya tegeley-geley gia ajak..bak kata mak ku sikit pun keja juak nama nya..ada pakey dudi ari..
Tapi nasib juak ku dapat cuti raya ria koh..ada ka patut time dah nak raya kmkorg di bintulu kenak outbreak kolera..hampir hancor hati ngenang sikpat raya kelak.mujor juak outbreak abis a week before raya nang alhamdulillah bena..sik kalak2 aku sik pulang raya oii..ada nangis terun-run kelak...heh lemah nyawa ngenang time ya..tapi kinek tok dah kembali betugas dengan gigih la..gigih aku aihhh...tok pun tengak blood screening juak..besambong-sambong nyawa ku dari pagi tadik..sungguh gigih dalam merencanakan claim pakey bulan depan hahaha...bah mupok lok..

Tuesday, April 24, 2012

Deeply i'm in love with beads...ohh tidak!!!

Wahhh...sesungguhnya lamak benar sik update blog..eh asalamualaikum...walau ku mpun jak maca nya hehheee...lately aku telah terjatuh cinta dengan seni orang molah beads walaupun memang minat tapi di sebabkan komitment sik tinggi jadi minat terpaksa di tangguhkan..adalah yang dah siap dalam 3-4 pasang baju last year untuk kegunaan sendirik..lepas ya minat jadi madot ekoran masa yang amat cemburu dengan aku..tapi sekarang tok minat timbul balit since terblog walking kat peminat-peminat tegar beads..hasil-hasil sidak nang kacak sampe mok leput nangga dan aku telah teracun sekali lagi....huh!!

Di sebabkan rasa ingga & jeles nangga bakat cdak yang sangat hebat ya aku pun sik nunggu-nunggu lunch hour ya juak pegi kedei jahitan dan memborong segala jenis beads...puas hati...malam nya terus memulakan usaha menjahit beads..aku start dengan crumble beads..sangat teruja sampe sik sedar jam dah pukol 1 pagi..haishhh so...stop dolok esok sambong agik...

Tapi masaalah nya sampe kinek tok blom siap lagik..leka gago oncall..tinggal sikit agik...ye ye!! kelak dah siap aku nepek pic nya d sitok...promise.....dahhh...k bye ^_^

Monday, October 3, 2011

cemni tok ow...

haiehh...salamelekom....
setat agik lamak sik bebelog duhal,baruk ingat tek..kedong-kedong lalu ngabas sekejap..nama kita tok tek gago 28 jam..nang saya yg menurut perentah lah tek,kereja sik kira ujong minggu sik juak kaya-kaya oleh claim nak sejemput ya,lelah jak lebeh...

ya juak nok d belaja ya mekang engkarong belom setat papa gik,mati aku!! kelak molah last minit sik tekabey aier ngadap laptop semalam malam....nang udah tebiat dari zaman mensia dolok,ingat udah kereja tek sedar dunia ckit,sik-sik juak tek duhal...

bingong aku aiee....macam-macam jak koh,nama palak suka nak mikir juak bah...sik nya masalah dikpun kelak nulong mikir masalah orang..nakpa kah macam ya...
bingong diet sik juak nak kurus-kurus,
bingong belaja sik juak pandei nak start kinek,
bingong kedirik sik ada kemajuan nak belaki kelak leka ngembak nyawa ku jerak,
bingong ngan hal org kelak gago juak nak mikir sama...
haiehhh camni tok....

huhh tnee...tnee.....noni...noni....kata mak aku.......iboh ko nak berangan jak2...udah-udah gik ya ^_^

Saturday, August 20, 2011

sabar mok lebeh versi angol sik juak rajap kali nyawa....

asalamelekom....yah..yah...lamak sik ngabas negeri tok dah tengah bulan posa dah kita koh...sik juak berasa kelang kelus lalu 20 Ramadan dah kita...taun tok la sik berasa gilak posa, laju jak berekot ninggal kita,tup..tup 10 ari gik nak raya...amalan jak sik tauk cukup ka sik di kepong sepanjang bulan yang mulia tok..mun posa ya alhamdulillah lah sik lah bebela nyawa nak muang pia jak setegal tengok nangga aik nior nak....
nak best juak tek nak, rasa rindok ati koh awal posa dah merami sama terawih di masjid sitok,walau tek gigih sorang dirik deraip nuju ke mesjid nun.....aihh mun d sibu tek dah pegi suro ngan mak ku.. hu hu...dah ya tek nak,biar jak sentap kita tek urang datang jak di ctok,bait sik berasa gilak apa tegal nengar dak kakak ngan makcik sebelah kelaka melaya,yahh nya urang datang juak....mun cdak kelaka baie seranto2 bingong juak nyawaku nak nyaut..ujong ter aih..aih....kelak...mati kita...

dah ya tek?? aihh melelat cerita maka nak ngeroyan nyawa angol tek.....angol nyawa koh lately tok,bukan juak tegal rushing nak raya,ya nang tiap taun wajib kamboh ke sia sitok bah,mun sik sik raya kedak ya..kedong aku tuk tek sorang jak rempuan d rumah nun, nang officially jadi tanggongjawab aku ngereja nya...nasib sik sampe bejait dak tudong penjan mun sik nang leput nyawaku...
sejak dah betuka status jadi student tok aku lalu angol + blur nak manage masa.....semua juak d rushing aku tapi ujong2 sik beroleh apa2 kakya...lalu leput tdo...lain nyawa dah kereja kak ya belaja dikpun bah,bena padah urang nang sakit mun sik pande manage,pia lah aku kinek tok,dah aku stat nak molah assaignment tekatok2 depan laptop sik tauk apa nak d polah, dah bukak buku kelak pande ngantok indah bigik mata,alu tetido2 d timpak buku...adohh...adohh....camni tok?? ya juak beban keja d lab nun kinek tok bukan macam dolok gik,nang ari2 bz.....ya juak ada lah nak sewaktu dengan nya nak molah nyawa rajap,sik mudah nak paham bah...kadang2 rasa dirik nya ya best jak,aku jak mala beistigfar takut datang moha lebeh2..kelak tebik posa ku....yalah tek sabar mok lebeh kinek tok...jangan jak give up...sik ke sine kelak tuju idup kita..dah ehh...bagus ku layan nyawa nak raya sambil angol molah assaignment...aihh manit rah baju lom abik jait gikk...HADOHH....HADOH.........tok gamba raya taun riya..kejeron juak nyawa nak raya tok...hihiii....
 






Monday, July 4, 2011

cuti-cuti lagi.....dan lagi.........

salam....sejok malam tok...bintulu di basahi dengan hujan rahmat dari time balit keja petang tek..mudahan rejeki pun turun macam ujan juak..amin.....apa mok cta tek owhh...aok...cuti-cuti lagi...nampak gaya selang sebulan nang ada jak vacation...bulan 5 pegi holiday kat sabah bulan 6 pegi kuching bulan 7 tok pegi KL....ya nang cuti-cuti malaysia bebena.....nasib juak ada puan besar menaja semua sik la sendat gilak nyawa...
pic atas ya adalah time kmkorg holiday kat sabah..ya dekat kinabalu park..baby airis ya org begambar kerja nya nengok muka orang...kali muka aku tok ada macam kemera....=.=!
sik puas bejalan di sabah ariya..sempat pegi Hot Spring kat poring,kaki gunong kinabalu..huuu sejokkk...singgah kundasang sekejap,pasya next day pegi Mari-Mari Cultural village, wildlife n 1Borneo..paling best adalah pegi pasar pilipin ngan pasar malam nya dan makan BAKSO...fuhhh tiap malam nang wajib...harap-harap next time mun da rejeki mok datang lagik la....insyaAllah...
yang tok time kat jesselton jetty..seberang nun adalah pulau-pulau yang cantik untuk di lawat..tapi kmkorg sik pegi coz ada bby kecik..susah ckit...sik hal la janji ada begamba pakei nyukup syarat.....
huhhh panjang juak cerita tek....ari sabtu tok terbang g KL..yihiiiiiiiii...cun lah juak time sik berapa nak betol,mudahan sikda papa..nasib juak flight malam...harap2 udah abis lah time ya...udah gik la...angol nyawa naip panjang gilak ujong2 lain jadi cerita d embak aku.....tido gik sok keja........tataaaaaaa....^_*