Monday, October 3, 2011

cemni tok ow...

haiehh...salamelekom....
setat agik lamak sik bebelog duhal,baruk ingat tek..kedong-kedong lalu ngabas sekejap..nama kita tok tek gago 28 jam..nang saya yg menurut perentah lah tek,kereja sik kira ujong minggu sik juak kaya-kaya oleh claim nak sejemput ya,lelah jak lebeh...

ya juak nok d belaja ya mekang engkarong belom setat papa gik,mati aku!! kelak molah last minit sik tekabey aier ngadap laptop semalam malam....nang udah tebiat dari zaman mensia dolok,ingat udah kereja tek sedar dunia ckit,sik-sik juak tek duhal...

bingong aku aiee....macam-macam jak koh,nama palak suka nak mikir juak bah...sik nya masalah dikpun kelak nulong mikir masalah orang..nakpa kah macam ya...
bingong diet sik juak nak kurus-kurus,
bingong belaja sik juak pandei nak start kinek,
bingong kedirik sik ada kemajuan nak belaki kelak leka ngembak nyawa ku jerak,
bingong ngan hal org kelak gago juak nak mikir sama...
haiehhh camni tok....

huhh tnee...tnee.....noni...noni....kata mak aku.......iboh ko nak berangan jak2...udah-udah gik ya ^_^

Saturday, August 20, 2011

sabar mok lebeh versi angol sik juak rajap kali nyawa....

asalamelekom....yah..yah...lamak sik ngabas negeri tok dah tengah bulan posa dah kita koh...sik juak berasa kelang kelus lalu 20 Ramadan dah kita...taun tok la sik berasa gilak posa, laju jak berekot ninggal kita,tup..tup 10 ari gik nak raya...amalan jak sik tauk cukup ka sik di kepong sepanjang bulan yang mulia tok..mun posa ya alhamdulillah lah sik lah bebela nyawa nak muang pia jak setegal tengok nangga aik nior nak....
nak best juak tek nak, rasa rindok ati koh awal posa dah merami sama terawih di masjid sitok,walau tek gigih sorang dirik deraip nuju ke mesjid nun.....aihh mun d sibu tek dah pegi suro ngan mak ku.. hu hu...dah ya tek nak,biar jak sentap kita tek urang datang jak di ctok,bait sik berasa gilak apa tegal nengar dak kakak ngan makcik sebelah kelaka melaya,yahh nya urang datang juak....mun cdak kelaka baie seranto2 bingong juak nyawaku nak nyaut..ujong ter aih..aih....kelak...mati kita...

dah ya tek?? aihh melelat cerita maka nak ngeroyan nyawa angol tek.....angol nyawa koh lately tok,bukan juak tegal rushing nak raya,ya nang tiap taun wajib kamboh ke sia sitok bah,mun sik sik raya kedak ya..kedong aku tuk tek sorang jak rempuan d rumah nun, nang officially jadi tanggongjawab aku ngereja nya...nasib sik sampe bejait dak tudong penjan mun sik nang leput nyawaku...
sejak dah betuka status jadi student tok aku lalu angol + blur nak manage masa.....semua juak d rushing aku tapi ujong2 sik beroleh apa2 kakya...lalu leput tdo...lain nyawa dah kereja kak ya belaja dikpun bah,bena padah urang nang sakit mun sik pande manage,pia lah aku kinek tok,dah aku stat nak molah assaignment tekatok2 depan laptop sik tauk apa nak d polah, dah bukak buku kelak pande ngantok indah bigik mata,alu tetido2 d timpak buku...adohh...adohh....camni tok?? ya juak beban keja d lab nun kinek tok bukan macam dolok gik,nang ari2 bz.....ya juak ada lah nak sewaktu dengan nya nak molah nyawa rajap,sik mudah nak paham bah...kadang2 rasa dirik nya ya best jak,aku jak mala beistigfar takut datang moha lebeh2..kelak tebik posa ku....yalah tek sabar mok lebeh kinek tok...jangan jak give up...sik ke sine kelak tuju idup kita..dah ehh...bagus ku layan nyawa nak raya sambil angol molah assaignment...aihh manit rah baju lom abik jait gikk...HADOHH....HADOH.........tok gamba raya taun riya..kejeron juak nyawa nak raya tok...hihiii....
 






Monday, July 4, 2011

cuti-cuti lagi.....dan lagi.........

salam....sejok malam tok...bintulu di basahi dengan hujan rahmat dari time balit keja petang tek..mudahan rejeki pun turun macam ujan juak..amin.....apa mok cta tek owhh...aok...cuti-cuti lagi...nampak gaya selang sebulan nang ada jak vacation...bulan 5 pegi holiday kat sabah bulan 6 pegi kuching bulan 7 tok pegi KL....ya nang cuti-cuti malaysia bebena.....nasib juak ada puan besar menaja semua sik la sendat gilak nyawa...
pic atas ya adalah time kmkorg holiday kat sabah..ya dekat kinabalu park..baby airis ya org begambar kerja nya nengok muka orang...kali muka aku tok ada macam kemera....=.=!
sik puas bejalan di sabah ariya..sempat pegi Hot Spring kat poring,kaki gunong kinabalu..huuu sejokkk...singgah kundasang sekejap,pasya next day pegi Mari-Mari Cultural village, wildlife n 1Borneo..paling best adalah pegi pasar pilipin ngan pasar malam nya dan makan BAKSO...fuhhh tiap malam nang wajib...harap-harap next time mun da rejeki mok datang lagik la....insyaAllah...
yang tok time kat jesselton jetty..seberang nun adalah pulau-pulau yang cantik untuk di lawat..tapi kmkorg sik pegi coz ada bby kecik..susah ckit...sik hal la janji ada begamba pakei nyukup syarat.....
huhhh panjang juak cerita tek....ari sabtu tok terbang g KL..yihiiiiiiiii...cun lah juak time sik berapa nak betol,mudahan sikda papa..nasib juak flight malam...harap2 udah abis lah time ya...udah gik la...angol nyawa naip panjang gilak ujong2 lain jadi cerita d embak aku.....tido gik sok keja........tataaaaaaa....^_*

Sunday, July 3, 2011

aku yang masih blur....

assalamualaikum....yobih lamak sik ngabas blog tok koh..arum bulak besawang sia situk udah..nyawa masih blur2 gik nak ngereja nya nindak sik berapa nak maju gilak...lately tok hobi aku adalah ngabas blog org lain..paling keterujaan nangga blog cdak nak gila masak n ngepos gamba makanan ngan resepi sekali...agik2 dekat nak posa tok,time posa ganti macam2 jak di ingin anak tekak tok...lalu lah aku tek molah azam juak nak ngepos papa jak pasal masakan...yahhh nya juak sik mok alah...insyaAllah lah jadi nya kelak,tunggu aku meli oven kiut lok...papa pun ganti posa dolok kita bulan tok...
bulan ramadan sik lamak gik nyengok...sama2 lah kita berbuat kebaikan semoga sentiasa di rahmati dan di kasihi Allah....^_^
gamba dibah tok view dari blakang rumah ku di sibu nun..tetiba jak rindu rumah cnun..hu..hu...

Tuesday, March 8, 2011

p r o b l e m o

day by days memang masalah akan sentiasa datang dan pergi...arum bulak padah mak saya...tapi setiap masalah pasti ada jalan nya..mun sik sik kan masalah tercipta tanpa ada jalan yang disediakan untuk menghadapinya..
all of that sebenarnya ujian yang Allah turunkan untuk makhlukNya hadapi dan tangani...satu jenis cabaran yang mendewasakan kita dan lebeh berhati-hati dalam setiap tindakan n tutur kata...berpikir secara rasional bukan pikir pakey palak tut..
ingat nak tok...apa-apa tindakan kita time facing problem yalah mengambarkan sifat sebenar kita...kuat semangat ka..mudah nak putus asa ka..kah mula-mula jak bukan main tapi kak ya lalu sik gine-gine upa...
tepok daie tanyak dirik mpun kedak ney dirik kita tok ^_^